Hoppa till textinnehållet

”Pensionen? Det är så långt dit, jag lever ju nu!”

- Det är något jag ofta får höra, säger Eva Sandström-Öberg Premiumrådgivare i Enköping. Går det att leva här och nu samtidigt som du skapar bra möjligheter för din framtid? Ja, det skulle jag absolut säga att det gör.

Pensionen - inte bara ett orange kuvert
Din utmaning är att hitta balansen i att njuta här och nu medan du samtidigt skapar bra möjligheter för framtiden. Det behöver inte vara svårt. Det räcker med att stanna upp och tänka igenom vilka pengar du får in och var du gör av dem.

"Det är inte alltid den med högst lön som sparar mest, eller bäst."

- Det är inte alltid den med högst lön som sparar mest, eller ens bäst, säger Eva. Att ändra din inkomst är kanske inte så enkelt. Utan då är det vad du lägger dina pengar på som är en lättare puck att ta. Fundera över vad som är viktigt för dig. Finns det något du kan minska på för att istället öka ditt sparande?

Skapa balans i din ekonomi med Evas tips

 1. Pengar in

  Går det att öka de pengar du får in? Om dina inkomster ökar passar du samtidigt på att öka ditt sparande.

 2. Pengar ut

  Vad är viktigt för dig av det du lägger dina pengar på? Tänk igenom de utgifter du har. Behöver du allt, eller har du kanske abonnemang som bara rullar på utan att du använder dem? Ta hjälp av tjänsterna utgiftskollen och abonnemangshjälpen i appen för att hitta pengar du istället kan öka ditt sparande med. 

 3. Amortering

  ”Du kan inte äta de brädor och tegelstenar du bor i.” Uteslut inte ett sparande till förmån för amortering. Med dagens bostadspriser går det inte att amortera hela huslånet. Både amorteringar och sparande behövs för att skapa en bra balans i framtiden.

 4. Sparande

  Tänk långsiktigt och många bäckar små. Tiden är din bästa vän när det gäller sparande. Börja så snart du kan. Väntar du handlar det inte längre om hundralappar utan tusenlappar du behöver spara per månad.  

Skjuter du upp eller tycker det är krångligt?
- Bara börja! Ta små steg, lite i taget, för att få koll på hur det ser ut för dig. Ju mer kunskap du skaffar dig, desto tryggare känner du dig. Du är värd att få koll på läget.

Vi hjälper dig
- Många kunder som jag träffar skäms över att de inte orkar sätta sig in i det hela, och det är ju helt onödigt! Du behöver inte kunna allt, säger Eva. Det viktiga är att du tar tag i din pension. Boka ett möte med någon av oss rådgivare eller kika på egen hand på minpension.se.