För många är det en livsstilsfråga men en vanlig fälla är att i ett första skede fokusera på VAD man ska sälja och inte till VEM.
Man sätter igång och pressar rapsolja, mal vete, eller slaktar djur och kanske tar fram en jättebra produkt. Så öppnar man dörren och frågar: Var är kunderna?” Det man i ett tidigt skede behöver tänka på, är:
Kund, kund, kund. Läge, läge, läge. För att få det att fungera behöver man närhet till konsumenter. Vem är kunden? Vem ska köpa?
Bor man fyra mil från en storstad är det tyvärr svårt att få kunderna att komma, menar han. Självklart kan man komplettera med webbutik och köttlådor. Man kanske ordnar djursafari, traktoråkning, eller bed end breakfast, men det är ändå inte givet att få det att gå runt.
De som lyckas med besöksnäring och gårdsförsäljning – generellt sett – har ofta väldigt låga omkostnader, för intäkterna blir vanligtvis inte så höga.
Och det är en livsstilsfråga. En är hemma och jobbar. Man får ett bra liv.
Stort intresse och förtroende för svenskproducerat
Timingen för lokalproducerat är annars bättre än någonsin, menar han.
Intresset för svenskproducerad mat är jättestort. Kunderna har stort förtroende för det svenskproducerade. Men den finns i matvaruaffärerna också så man behöver hitta sina kunder som är beredda att betala lite extra för högre kvalitet.
Självklart behövs också erforderliga tillstånd, och här får man vända sig till sin kommun och höra vad som gäller. Bra är att göra detta i tid, så att inte ärendehanteringen sätter käppar i hjulet för lanseringsplanerna.