Dela med er
Gifta ska enligt lag bidra och dela med sig till varandra för de gemensamma och personliga behoven. Det brukar tolkas som att man ska kunna leva på ungefär samma standard.

Informera varandra
Gifta måste enligt lag berätta för varandra om sin ekonomi så att båda kan bedöma familjens hela ekonomiska situation.

Skaffa äktenskapsförord
Vid skilsmässa ska alla tillgångar och lån räknas med i en bodelning. Om ni inte vill att sådant som ni äger sedan tidigare ska delas ska ni skriva äktenskapsförord. Gör det helst innan ni gifter er och se det som en försäkring. Vid dödsfall får ändå make normalt ärva.

Överför premiepension
Som gift kan du överföra premiepension som tjänas in under ett år till din make. Det kan vara ett sätt att stötta den som jobbar deltid för familjens skull och därför kommer att få lägre pension. Meddela Försäkringskassan.

Skriv testamente
Tills döden skiljer oss åt. Även ett lyckligt och långt äktenskap tar slut en dag. Ni ärver varandra som gifta, men finns det barn sedan tidigare, särkullbarn, ärver de sin förälder direkt när föräldern dör. Kontakta oss för att skriva testamente om ni vill ändra något.

Se upp med lån
Har din make skulder kan du inte bli betalningsskyldig för dem. Men har han eller hon större lån än tillgångar betyder det att du vid en eventuell skilsmässa får dela med dig av dina tillgångar, medan han eller hon får behålla sina. Fundera på om ni ska skriva äktenskapsförord.

Se över efterlevandeskydd
Om du skulle gå bort i förtid kan det vara bra att din make åtminstone slipper ekonomiska bekymmer. Ta reda på vilket skydd ni redan har idag. En extra grupplivförsäkring kan vara till stor hjälp, speciellt då ni har bolån. Se över så att inte ditt ex står kvar som förmånstagare på olika försäkringar, som tjänstegrupplivförsäkringen, TGL.
 

Här finns mer att läsa
Delad eller gemensam ekonomi?
Så undviker du ekonomisk katastrof