Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S
En leende man pratar i mobilen

ID-kort

Sparbanken utfärdar SIS-godkända ID-kort som är en giltig id-handling i Sverige, du kan välja mellan ID-kort och ID-kort med BankID.
  • ID-kort från Sparbanken är en id-handling som är giltig i Sverige 
  • ID-kort med Bank ID är ett SIS-godkänd id-kort som har ett chip med din e-legitimation
  • ID-kort med BankID fungerar som id-handling på internet

Hur fungerar ID-kort

ID-kort med Bank ID är ett SIS-godkänd id-kort som har ett chip med din e-legitimation. BankID använder du för att identifiera dig och skriva under handlingar på Internet, det kan också användas för att logga in och godkänna uppdrag i internetbanken. BankID på kort finns även att beställa utan foto och fungerar då endast som en e-legitimation.

Vem kan beställa ID-kort?

Du ska vara kund i banken och identifiera dig med en godkänd id-handling, utfärdat med personnummer.

Id-kort utfärdas inte till kunder med samordningsnummer. 

God man eller särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande flyktingbarn ska vända sig till Skatteverket för att få en id-handling.

Pris

ID-kort ingår i erbjudandet Barn och unga

Så här skaffar du ID-kort

När du vill beställa ett ID-kort/BankID ska du besöka ditt bankkontor. Då lokala avvikelser kan förekomma vid utfärdande av ID-kort eller BankID rekommenderar vi dig att först kontakta ditt närmaste bankkontor för att höra vad som gäller just där. Vid beställningen ska du styrka din identitet med en godkänd id-handling samt ha med ett foto som uppfyller regler för foto (se nedan). Observera att skolfoto normalt inte uppfyller kraven. Om du har skyddad identitet, bytt namn, är utlandssvensk eller är ny svensk medborgare ska du lämna ett personbevis som inte är mer än en månad gammalt.

Regler för foto

Godkänd id-handling ska vara utfärdat med personnummer och vara något av följande:

  • SIS-godkänt ID-kort
  • Svenskt EU-pass
  • Svenskt Körkort
  • Svenskt Nationellt ID

Du som inte fyllt 18

Id-kort ingår i erbjudandet Barn och unga och kan utfärdas även om godkänd id-handling saknas. Vid beställningstillfället ska minst en vårdnadshavare vara med och fullmakt ska finnas från övriga vårdnadshavare. Om du saknar godkänd id-handling ska du styrka din identitet med:

  • Personbevis där det framgår vem/vilka som är vårdnadshavare. Personbeviset beställs hos Skattemyndigheten och det får vara högst en månad gammalt.
  • Vårdnadshavare som är intygsgivare och legitimera sig med en godkänd id-handling.
  • Fullmakt ska finnas från övriga vårdnadshavare.
Stäng Skriv ut