Hoppa till textinnehållet

Premium

Tips, nyheter och erbjudanden

Nu tar vi snart steget in i ett nytt decennium och skriver 2020!

Ett år kan kännas kort men samtidigt långt. I alla fall känner jag att januari 2019 känns avlägset och att det hänt mycket sedan dess. Vi fick en ny regering, Sveriges damlandslag tog brons i fotbolls-VM och en sommar som var ganska lik det vi brukar förknippa med svensk sommar, lite lagom av allt. Och nu står vi inför, inte bara ett vanligt årsskifte utan ett decennieskifte, det gick undan.

Med många röda vardagar i slutet av 2019 kan det vara läge att i god tid se över det du bör hinna ordna innan årsskifte, till exempel

  • Betala för årets eventuella ROT- och RUT-tjänster före årsskiftet så att du får skattereduktionen i maj.
  • Om du vill ändra vart avsättning till din avtalspension går behöver du göra det före årsskiftet.
  • Om du har gjort en kapitalvinst under året kan du kvitta den mot eventuella kapitalförluster samma år och på så sätt minska skatten.

Nu är också en bra tid att summera hur det gick med hushållets ekonomi under året och om du vill ändra på något inför 2020. Finns det abonnemang och prenumerationer som du inte använder? Då kan det vara en god idé att säga upp dem. När du rensat i ekonomin kan du göra en budget för nästa år. Om det finns utrymme kan det kanske användas till att sätta igång eller öka ditt sparande

Tips inför årsskiftet

Nyårslöften brukar vara svåra att hålla men några nyårstips som alla kan göra vill jag ändå skicka med. Och det är att ta dig tid till det som inte kostar något men som ger så mycket till både dig och andra: ett vänligt hej till någon på gatan, hålla upp en dörr och att fånga stunden här och nu istället för att säga ”vi tar det till helgen” eller ”jag ska bara”.

Med önskan om en fin avslutning på året och ett gott nytt 2020!

Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom

Ansök och nominera till Sparbankens ungdomsstipendium:

Var tredje över 55 förbereder inte sin privatekonomi inför pensionen

Mer än hälften av de över 55 år oroar sig för att pensionen inte ska räcka och knappt var tredje har inte börjat förbereda sin ekonomi inför pensionen. Två av tre önskar att de hade gjort annorlunda avseende sin pension. Det visar en ny undersökning som Sifo Kantar har genomfört på uppdrag av Swedbank och sparbankerna. Men det är aldrig försent att se över sin privatekonomi och försöka förbereda den för tiden som pensionär.