Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Läge, lutning och lagring - så fungerar solkraft

- Ju fler soltimmar desto bättre så klart, säger Emil Ekström delägare i Bredsands El och Solteknik AB. Men tänk också att du vill ha så hög producerad el som möjligt när du behöver använda den.

- Många tänker att panelerna måste sitta i söderläge, men det är inte nödvändigtvis dåligt att solpanelerna sitter i västlig eller östlig riktning. En hel del el förbrukas i hemmet under morgon och kväll också. Beroende på taklutning och väderstreck produceras olika mycket el under dagens ljusa timmar och har du ett batteri kopplat till anläggningen fylls det på och kan användas senare, när du behöver det.

Kan jag sälja min el?
- Under vår/sommar använder du mindre el än dina paneler producerar och tvärtom på höst/vinter. Det gör att du som privatperson kommer att sälja 30 - 60 % av den el som produceras i din anläggning. Hur mycket beror bland annat på om du har valt ett batteri eller inte för lagring till egen användning.

delägaren Emil

"Det finns inga hinder för någon, alla kan investera i solpaneler."

Emil Ekström, Bredsands El & Solteknik

Hur fungerar solkraft?
- Enkelt förklarat sätter vi upp ett montagesystem där solcellerna monteras fast och kopplas ihop med slingor. Den producerade elen görs om från likström till växelström för att fungera i våra uttag. Eftersom elen alltid går den kortaste vägen fyller den ditt behov först. Eventuell el som blir över fortsätter vidare till din granne eller andra köpare av el från den nätägare du är ansluten till.

- Överskottet säljs alltså vidare och du som privatperson får, dels betalt från elleverantören, en skattereduktion från staten och en ersättning för nätnyttan från nätägaren. Lite som ett tack för hjälpen att du levererar till ”grannen”, förklarar Emil.

Vilka kan ha solpaneler/solenergi?
- Det finns inga hinder för någon, alla kan ha det. Privatperson, företag, lantbruk och bostadsrättsföreningar.

Fördelar med solpaneler?

  • Känslan av att vara självförsörjande.
  • Att det gör gott.
  • Gröna-roten-bidraget.
  • Lägre elkostnader på sikt.

och nackdelarna?

  • Estetiken
  • Hög initial investeringskostnad.
  • Felinstallerade/-projekterade anläggningar kan skapa magnetfält som stör ut radiosignaler.

 

 

Hur lång tid innan jag är break-even på investeringen?
- Det brukar ta 8 - 12 år beroende på anläggningens storlek.

Krävs bygglov?
- Just här och nu i Enköpings kommun är solpanelerna bygglovsbefriade OM de följer detaljplan och inte ändrar takvinkeln. Det är alltid bra att kolla med din kommun, för det kan skilja sig och ändringar kan ske, tipsar Emil.

Så fungerar sollån

Att investera i solenergi är bra både för miljön och för din ekonomi. Installera solpaneler och du kan sänka dina elkostnader.