Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

9 tips att tänka på innan du skaffar solpaneler

Är det känslan av att vara självförsörjande, göra gott för framtiden eller lägre elpriserna på sikt som gör solenergi alltmer populärt i Sverige? Här får du expertens tips som hjälper dig fundera på rätt saker innan du ber om offert på dina framtida solpaneler.  

- Läs på hos neutrala aktörer och sätt dig in i hur solenergi fungerar. Det är mitt allra första tips till dig som funderar på solenergi, säger Emil Ekström delägare i Bredsands El och Solteknik AB.

Vilken är den vanligaste frågan ni får från kund?
- ”Hur mycket kostar det?” är den absolut vanligaste frågan. Svaret på det beror på vad du har för energibehov, takyta och önskemål på material. När vi skräddarsyr anläggningen anpassar vi den efter ditt behov så att den är dimensionerad efter din egen konsumtion av el. Då blir det bra ekonomiskt för dig. Vi tar även hänsyn till specifika önskemål på till exempel tillverkare och placering av produkterna.

 

delägaren Emil

"Glöm inte att försäkra in anläggningen i din husförsäkring."

Emil Ekström, Bredsands El & Solteknik

Hur stor anläggning behövs för en familjebostad för fyra personer?
- För att svara på det gör vi en konsumtionsprofil, tittar på elräkningen på årsbasis som du har idag. Utifrån profilen anpassar och skräddarsyr vi sedan anläggning och offert efter ditt behov. Det är viktigt att du funderar över hur stor del av den egna förbrukningen som du vill täcka med installation av solpaneler, även om svaret är så mycket som det går.

Hur finansierar man solpaneler?
- Det är få som ”cashar” en anläggning, 95 % av alla som skaffar en anläggning tar ett lån.

Emils tips till dig som funderar på solenergi

  1. Läs på själv

    Skaffa dig information och en grundkunskap på neutrala sidor. Du kan hitta en hel del information om du googlar Bengts villablogg och solcellskollen.se som ger kunskap i både podcast och blogg.

  2. Behövs bygglov?

    I de flesta fall nej men kontrollera din kommuns detaljplan om bygglov behövs för solpaneler.

  3. Ta in fler offerter.

    Var tydlig när du ber om offert så du får så lika innehåll som möjligt - då kan du lättare jämföra dem.

  4. Får du offerter som skiljer sig mycket?

    Ring och fråga varför de skiljer sig åt. Du vill inte jämföra äpplen med päron. Den som har projekterat har förmodligen en bra tanke med sin offererade anläggning. 

  5. Billigast är inte alltid bäst.

    Det finns tyvärr många anläggningar som inte försäkringsbolagen godkänt genom åren och det kan innebära att er försäkring inte täcker om något skulle hända med huset på grund av solpanelerna. Glöm inte att försäkra in er anläggning med husförsäkringen!

Vad ska jag tänka på när jag jämför offerter?
- Det finns flera delar utöver pris att tänka på när du ska be om och värdera de offerter du får. Min rekommendation är att du lägger lite tid på att tänka efter vad just du prioriterar och tycker är viktigt när det till exempel gäller garantitider, estetik och kostnader. Dina svar kan spela stor roll när det gäller att be om offert på anläggning.

Reflektera över vad som är viktigt för dig när det gäller:

  1. Intresse för energilagring – det är värt att be om komplementsoffert på batteri för att ta tillvara energi som produceras när du inte använder den direkt.
  2. Garantitider – hur lång är produktgarantin? Kan variera från 12 år till 30 år på olika solpaneler.
  3. Utseende – Är det viktigt med estetiken för dig?
  4. Handla lokalt/lokal arbetskraft – vill du handla lokalt?

Hur ser du på er roll som leverantör av solenergianläggningar?
- Vi lägger stor vikt på att säkerställa att anläggningen uppfyller de krav vi vill stå för. Eftersom vi har hela processen i egen regi, vi är ett elföretag i grund och botten, och känner därför att vi kan vara trygga med att lämna en bra garantitid på utförda arbeten. Vi vill främst att slutkund ska kunna känna en trygghet i den kompetens och erfarenhet vi har.

Så fungerar sollån

Att investera i solenergi är bra både för miljön och för din ekonomi. Installera solpaneler och du kan sänka dina elkostnader.