Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet
Kontakta oss

"Lantbrukarna tror på ljusare tider, bland annat i takt med lägre räntenivåer."

- I lantbruksbarometern våren 2024 kan vi konstatera att lantbrukarnas upplevda lönsamhet har försämrats jämfört med förra året säger Christian Ekholm, lantbruksansvarig på Sparbanken i Enköping. 

- Vädrets makter skapade stora utmaningar redan under våren 2023 då problem uppstod genom en torrperiod. En bit in på hösten ersattes torrperioden med stora nederbördsmängder när det började närma sig skörd, fortsätter han. Årets skörd blev därför lägre än förväntat och som om inte det var nog så var även kvalitén varierande.

- Tyvärr har prisutvecklingen på spannmål följt den globala trenden med dämpade priser. För Sverige och även lokalt på många håll är det en lägre andel höstsåddareal. Mot bakgrund av detta så ligger investeringsviljan inom flera produktionsinriktningar på historiskt låga nivåer.

-Dock finns det ljusglimtar, ler Christian. Lantbrukarna tror på åter ljusare tider, bland annat i takt med lägre räntenivåer. Det är även glädjande att intresset för att investera i solceller håller i sig. 80 % av de planerade energiinvesteringarna avser solenergi. Även råvaror från skogen har ett fortsatt högt intresse.

-Vi håller nu tummarna för ett mer ”normalt år”  inom lantbruket, om sådana finns, avslutar han. Jag skulle vilja skicka med att vi som bank finns här för att stötta om behov uppstår. Tveka inte att höra av dig till oss.

Rapporten

Hela rapporten Lanbruksbarometern hittar du här.

Tips

Följ prisutveckling på skogs- och lantbruksprodukter

Här hittar du varje månad en rapport över utvecklingen inom skogs- och lantbrukssektorn och en analys på makronivå.

Nya investeringsstrategin ute nu

I vår investeringsstrategi sammanfattar vi bankens syn på makro- och marknadsläget och kommer med placeringsrekommendationer.

Skydda dig mot bedrägerier

För dig som företagare kan bedrägerier vara särskilt drabbande eftersom en bedragare som har dina personuppgifter, eller din e-legitimation, kan få tillgång både till din privata och företagets ekonomi.

Tidigare Bättre Affärer: Skog och lantbruk

Vill du läsa fler artiklar med inspiration och tips? Här hittar du alla tidigare nummer av Bättre Affärer: Skog och lantbruk.