Meny
Sponsring och Stipendier

Ta chansen och ge dig själv en högre framtida "lön"

- Skulle du tacka ja till ett samtal med en coach som boostar dig inför ditt lönesamtal? Som ger dig möjligheten till en högre framtida "lön". Den coachen är jag och det är din pension det handlar om, det du får i plånboken då du väljer att sluta arbeta, säger Anna Karin Westman Lindkvist, privatrådgivare på Bålstakontoret. 

Många skjuter sina pensionstankar på framtiden. Inte så konstigt när det känns som oceaner av tid tills det är dags. Men tiden går fort och i det här fallet är tiden din bästa vän om du gör smarta val tidigt. 

"Vad är det värsta som kan hända? Att du får för mycket pengar i framtiden?"

Missa inte ränta-på-ränta
- ”Det här borde jag ha tittat på för 20 år sedan” säger 50-åringarna jag träffar när de inser vad de gått miste om. Ofta har deras avtalspension varit placerade i traditionell förvaltning med låg avkastningen eller ännu värre i en räntefond och de har missat ränta- på-ränta-effekten under många år.

- Många har gjort ett val någon gång för länge sedan och förutsättningarna förändras som bekant i livet. Det är inte för sent att göra ett val när du är äldre, men möjligheten att påverka är inte lika stor som när du är runt 30, säger Anna Karin.

Vad är det värsta som kan hända?
- Varje år när det orange kuvertet dimper ner kryper ett dåligt samvete på. Kanske känns det inte bara som en liten tröskel utan en hög mur att ta sig över för att få koll på sin pension? Oavsett vem du är och hur ofta du vill hålla dig uppdaterad om din framtida lön är det viktiga att du gör långsiktiga och smarta val utifrån hur det ser ut just för dig. Alla behöver inte se över sin pension en gång om året, men alla behöver se över den då och då.

- Du har en jättebra chans här att påverka! Ta den, så slipper du inse vad du gått miste om när du närmar dig pensionen.  Vad är det värsta som kan hända? Att du får för mycket pengar i framtiden? säger Anna Karin och ler. Du kommer att tacka dig själv!

Boka samtal med coachen
- Tillsammans gör vi det svåra enkelt. Förslag och vägledning från oss kring din framtida pension kostar inget. Boka ett coachsamtal med mig eller mina kollegor så ser vi till att du får en större möjlighet i framtiden, avslutar Anna Karin och skickar med ett par tips om du vill riva pensionsmuren själv.

Så river du pensionsmuren

  1. Logga in på minpension.se 

    Se efter vad du hittar där. Hur är avtalspensionen placerad? Vad har du för snittavkastning på de placeringar du har och behöver du ändra på något i placeringen?  

  2. Samla dina pensionsdelar på ett ställe.

    Fördelen är att du får en bättre översikt både här och nu och i framtiden. Har du bytt arbetsgivare flera gånger kan det finnas avtalspension på flera olika ställen. Att samla alla dina pensionsdelar på ett ställe underlättar då du ser dem i din internetbank. När det är dags att göra en pensionsplanering i framtiden kan du lätt inventera, se över dina uttagstider och villkor.