Skip to content

Hej, vi hjälper dig gärna!

Välkommen att skriva din fråga nedan för att snabbt få svar på vanliga frågor. 

Ställ din fråga här

Rot och rut – så funkar det!

Two adults and a child carrying planks.

Vill du anlita professionell hjälp för städning eller trädgårdsarbete? Eller låta proffs renovera ditt badrum? Här är allt du behöver veta när det gäller rot- och rutavdrag!

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Sparbankerna, Rot och Rut pratas det ju om – men vad står de för egentligen?
– Rot är en förkortning för Reparation Ombyggnad Tillbyggnad. Rut stod en gång i tiden för Rengöring Underhåll Tvätt. Idag omfattar ju avdraget betydligt mer än så. Men de är båda skatteavdrag som man kan få göra för tjänster som utförs i eller i nära anslutning till hemmet.

Hur stora avdrag får man göra?
– Vid rotavdrag kan du få en skattereduktion på max 30 procent av arbetskostnaden, till en maxsumma på 50 000 kronor per person och år. För rutavdrag kan du som är under 65 år få en skattereduktion på max 50 procent av arbetskostnaden, med en maxsumma på 25 000 kronor per person och år. Är du över 65 år gäller samma procentsats för avdraget, men maxsumman är istället 50 000 kronor per person och år.

8 saker att tänka på när du tar ett lån – artikel från En bättre framtid
För vilka tjänster får man utnyttja rot och rut?
– Rot-avdraget gäller för reparation, underhåll, om- och tillbyggnad av din bostad. Du måste äga och minst delvis bo i bostaden, så avdraget kan inte användas i hyresrätter. I rut-avdraget ingår numera inte bara städning utan till exempel också barnpassning, reparation av vitvaror och snöskottning. På skatteverket.se finns mer detaljerad info.

Låna till renovering - öka bostadens värde
Hur går det till att göra avdragen?
– Firman du anlitar gör avdragen, så det är redan ordnat när du får din faktura. Du är däremot själv skyldig att hålla reda på hur stora avdrag du gjort sammantaget, så att du inte överskrider maxgränsen. Skatteverket skickar därför löpande ut information till dig om hur stora avdrag du gjort.

Finns det något mer som är viktigt att tänka på?
– Många missar att rot- och rutavdragen räknas ihop. Maxkostnaden för de båda är alltså 50 000. Har du till exempel använt 25 000 kronor i rut-avdrag får du bara göra 25 000 kronor i rot-avdrag, under ett och samma år. Man måste också ha inkomster att göra avdraget emot. Du kan alltså inte få rot- eller rutavdrag utbetalade i rena pengar, utan avdragen kvittas mot andra skatter.

Arturo Arques är privatekonom på Swedbank och Sparbankerna. Vi låter honom svara på de vanligaste frågorna om Rut och Rot.

Det pratas om Rot och Rut i lite olika sammanhang – men vad står de för egentligen?
– Rot är en förkortning för Reparation Ombyggnad Tillbyggnad. Rut stod en gång i tiden för Rengöring Underhåll Tvätt. Idag omfattar ju avdraget betydligt mer än så, men de är båda skatteavdrag som man kan få göra för tjänster som utförs i eller i nära anslutning till hemmet.

Hur stora avdrag får man göra?
– Vid rotavdrag kan du få en skattereduktion på max 30 procent av arbetskostnaden, till en maxsumma på 50 000 kronor per person och år. För rutavdrag gäller nya regler från och med den 1a juli 2019 som ger alla över 18 år rätt till 50 000 kronor per år i rutavdrag. Tidigare gällde en lägre summa för de under 65 år, och det gör att just i år gäller speciella regler gäller för personer som inte fyllt 65 år vid årets början. Som tidigare gäller att rot- och rutavdraget sammanlagt högst får vara 50 000 kronor per person och år.

För vilka tjänster får man utnyttja rot och rut?
– Rot-avdraget gäller för reparation, underhåll, om- och tillbyggnad av din bostad. Du måste äga och minst delvis bo i bostaden, så avdraget kan inte användas i hyresrätter. I rut-avdraget ingår numera inte bara städning utan till exempel också barnpassning, reparation av vitvaror och snöskottning. Material och resekostnader ger däremot inte rätt till rot- och rutavdrag. På skatteverket.se finns mer detaljerad info

Hur går det till att göra avdragen?
– Firman du anlitar gör avdragen, så det är redan ordnat när du får din faktura. Du är däremot själv skyldig att hålla reda på hur stora avdrag du gjort sammantaget, så att du inte överskrider maxgränsen. Skatteverket skickar därför löpande ut information till dig om hur stora avdrag du gjort. En ny regel är också att du måste ha betalat för tjänsten elektroniskt, för att avsändare, mottagare, belopp och tidpunkt ska synas. Det är helt enkelt för att affären ska vara spårbar.

Finns det något mer som är viktigt att tänka på?
– Många missar att rot- och rutavdragen räknas ihop. Maxkostnaden för de båda tillsammans är alltså 50 000. Har du till exempel använt 25 000 kronor i rut-avdrag får du bara göra 25 000 kronor i rot-avdrag, under ett och samma år. Man måste också ha inkomster att göra avdraget emot. Du kan alltså inte få rot- eller rutavdrag utbetalade i rena pengar, utan avdragen kvittas mot andra skatter.

Vet du med dig att du nått taket för dina avdrag kan det vara klokt att meddela utföraren det, så fakturan blir utan rot- eller rut-avdrag. Annars riskerar du kvarskatt i deklarationen i maj, säger Arturo. Eftersom reglerna för rutavdrag är ändrade i år kan du om du är under 65 år be företagaren du anlitat att skicka in en ny ansökan för det rutavdrag över 25 000 kronor som du tidigare blivit nekad under 2019.