Hoppa till textinnehållet

Vad ska man tänka på när man bor inneboende eller i kollektiv?

Tre personer promenerar i närheten av en rödljuskorsning

Att bo inneboende eller i kollektiv kan vara ett bra alternativ om det är svårt att hitta ett eget boende. Här får du tipsen så att ditt boende blir säkert.

Att hitta ett eget boende kan vara svårt, särskilt i landets storstadsområden. Då kan alternativ som att bo inneboende eller i kollektiv vara en bra möjlighet. Men vad ska man tänka på för att undvika problem?

Välj gärna en hyresvärd som hyrt ut tidigare. Ta referenser och hör av dig till någon som bott där förut. För det andra, att kolla upp att hyran är skälig.Kolla upp vad marknadshyrorna ligger på i området så att du inte betalar ockerhyra.

Ett tips  är att sätta upp en egen annons, så de som vill hyra ut, kontaktar dig. 

När du väl hittat ett boende som känns bra, kommer det viktiga stadiet att noggrant prata igenom med hyresvärden vad som gäller och skriva kontrakt:

  • Hur ska du vara försäkrad? Behöver du en egen hemförsäkring? 
  • Vem bär ansvar om det uppstår en vattenläcka i din del av boendet? Vad gäller vid stöld, förstörelse, brand?
  • Vad ingår i hyran? Internet, hemförsäkring, dela kök? När ska hyran vara betald? Vad händer om du inte betalar? Förväntas något annat av dig? Skottning, gräsklippning?
  • Behöver du deponera en summa? Att betala hyra i förskott är inget konstigt. Gör upp i kontraktet vad som händer med förskottet vid uppsägning.
  • Hur lång är uppsägningen, både från hyresvärdens sida och din? En till två månader är vanligt. Viktigast är att båda parter ges tid att ställa om.

Att bo inneboende behöver inte heller betyda att man flyttar hemifrån.

Mycket av det som gäller för inneboende gäller även för att bo kollektivt. Det speciella där är att man är fler som delar.

Det vanligaste i kollektiv är att en person står på kontraktet för bostaden och då också står på hemförsäkringen. Skriv då kontrakt på när de andra ska betala till dig. Vad händer om de inte betalar i tid? Ska ni ha ett gemensamt konto? Ditt ansvar blir ju extra stort, eftersom det riskerar allas boende.