Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Så sparar du smartast till din dröm

Personer planerar en resa med en karta på ett träbord

En vingård i fransk sydsluttning, en hängmatta på en ö i Västindien, drömvillan eller din allra första moped? Vi har alla olika drömmar och planer för framtiden. Drömma är enkelt, att spara till drömmen är inte alltid lika lätt. Men det finns knep.

Här på Sparbanken hjälper vi många av våra kunder med frågor kring sparande, vi vill ju att just deras dröm ska gå i uppfyllelse.

Viktigast att man sparar
"Alla kan spara, mycket eller lite, det beror så klart på omständigheterna. Det allra viktigaste är ATT man sparar, inte hur. Det gäller att komma igång, vara ärlig mot sig själv, börja  sätta upp realistiska och mätbara mål och inte satsa för högt i början utan se till att det är genomförbart." säger Mattias Lahdosson, Premiumrådgivare i Enköping.

Mattias tips
Ett av Mattias fem tips, sammanfattas längst ner i artikeln, är att ha ett riktmärke för det totala månadssparandet på cirka 10 procent av lönen. "Det är tillräckligt lite för att inte göra för stora avtryck i ditt vardagliga liv samtidigt som det är tillräckligt mycket för att göra väsentliga avtryck på ditt framtida liv." säger Mattias

"Att vara handlingskraftig och uthållig är bra egenskaper när man vill spara till sin dröm. Det handlar om disciplin och lite uppoffringar när det kommer till ens konsumerande. Det vi ofta ser är att många konsumerar först, och sparar det som eventuellt blir över. Mitt tips är att istället göra tvärtom. Spara först och konsumera sedan utifrån det som finns kvar på konto." säger Mattias.

Att månadsspara är det enklaste sättet att spara. En fast överföring kan ta dig närmare drömresan, villan, eller den franska vingården fortare än du tror. Det är smart att ta hjälp av bankens kunniga rådgivare för att få hjälp med ett långsiktigt sparande för att hitta en bra balans i sitt sparande.

Misstag du vill undvika
"Ett misstag många gör omedvetet är att spara långsiktigt på ett sparkonto. Visserligen är pengarna i tryggt förvar, men de kommer inte att växa till sig under de kommande 10-20 år du sparar. Ofta gör man så av rädsla för att förlora pengarna och väljer då en för låg risk på sitt sparande."

"Å andra sidan kan vi också se ett "flockbeteende", att göra som alla andra. Småsparare som älskar att köpa på rykten, tips, berättelser. Med andra ord är du redo att riskera och satsa dina välförtjänta pengar som du jobbat hårt för på något som någon annan säger är bra i stället för att veta med säkerhet vad som är bra för dig själv utifrån din plan och framtid." förklarar Mattias.

Vi hjälper dig
Hos oss kan du Boka ett möte för personlig hjälp att nå din dröm , du kan också boka tid eller hjälp via telefon 0171-853 00. Vi ser över dina drömmar och planer för framtiden och sätter upp en handlingsplan och strategi för ditt sparande.

Vill du starta ett sparande nu direkt gör du det enkelt direkt i Internetbanken.
 

Mattias Lahdosson, Premiumrådgivare Enköping

Mattias tips: Så lyckas du med ditt sparande

  • Se sparandet som en belöning till dig själv. Varje dag betalar man någon annan i form av köp och räkningar. Du är väl också värd en belöning varje månad?
  • Spara först, konsumera sedan. Sätt av till sparandet direkt när lönen kommer med en stående överföring och du kan därefter med gott samvete spendera de kronor som finns kvar.
  • Du ska självklart fortsätta konsumera men samtidigt behålla utgångspunkten om att försöka sätta av 10 procent av din månadslön. Det är tillräckligt lite för att inte göra för stora avtryck i ditt vardagliga liv samtidigt som det är tillräckligt mycket för att göra väsentliga avtryck på ditt framtida liv.
  • Är det jag köper verkligen nödvändig? Ställ frågan till dig själv om du vill ha koll på din ekonomi och lyckas med ditt sparande.
  • Var inte orolig för konjunktur och börssvängningar, det kommer alltid att gå upp och ner. Tänk långsiktigt och ha en plan så lyckas du!