Meny
Sponsring och Stipendier

Sveriges sparbanker i samarbete

Sparbanken i Enköping är bara en av många Sparbanker runt om i Sverige

gul kanot vid strandkanten vid Ryssgraven i Kungsängen

Vad är en sparbank?

En sparbank är en helt egen bolagsform med en affärsmodell som tydligt bygger på den lokala förankringen. I sparbanksidéen ingår att hjälpa så många som möjligt till en sund och hållbar ekonomi. Sparbankerna finns för kundernas skull och överskottet från en Sparbanks verksamhet går till samhällsengagemang. En Sparbank gör skillnad för invånarna i bankens verksamhetsområde genom satsningar inom utbildning, idrott, forskning, kultur och lokalt näringsliv.

Sparbankerna upprätthåller en stor del av den finansiella infrastrukturen utanför storstäderna.

Sparbankernas affärsmodell bygger på den lokala förankringen.
processionsvägen vid Rösaring i Upplands-Bro

Sparbankernas ursprung

Ursprunget till dagens Sparbanker hittar vi i skotska samhället Ruthwell, där prästen Henry Duncan år 1810 öppnade en bank som var till för alla. Mycket har förstås hänt sedan 1800-talet men sparbanksidén lever även idag vidare som ett arv som är helt unikt. Grunden är fortfarande att hjälpa så många som möjligt till en sund och hållbar ekonomi. Samtidigt ser Sparbanken till att delar av bankens överskott delas ut lokalt för att ge medborgarna ökad livskvalitet inom de verksamhetsområden där banken finns.

Stöttar lokala satsningar

Konkret kan det handla om att delar av överskottet möjliggör ett nytt ridhus hos den lokala hästsportföreningen; eller en skatepark som behövs för att möjliggöra spontan aktivitet. Generellt kan sägas att sparbanksöverskott disponeras så att det kompletterar men inte ersätter kommunal verksamhet. De 57 Sparbanker och 25 ägarstiftelser som Sparbankernas Riksförbund är intresseorganisation för delar årligen ut över 800 miljoner kronor till passande projekt och lokala satsningar runt om i landet. (Källa: Sparbankernas Riksförbund)

women in a green t-shirt with "ledare"written on the back