Effekterna av Coronapandemin har gjort att många hushåll märkt hur viktigt det är att ha koll på sin privatekonomi. Fyra av tio vill få bättre koll på sin privatekonomi, det visar en undersökning* som Sifo gjort på uppdrag av Swedbank och sparbankerna. 

   – Det är särskilt viktigt att ha en sparbuffert för att klara oförutsedda händelser som till exempel en period av arbetslöshet, säger Mattias Lahdosson, ställföreträdande privatmarknadschef på Sparbanken i Enköping.

Genom att lära sig göra en budget kan alla, även den med små marginaler, få bättre koll och därmed en tryggare privatekonomi.

   – Budget kan låta tråkigt och krångligt, men det behöver inte vara så. Det kan vara riktigt spännande att se vart pengarna du tjänar faktiskt tar vägen. Tänk om du kan ”hitta” pengar som du istället kan lägga på det du drömmer om och längtar till, fortsätter Mattias. 

En budget gör du enligt Mattias enkelt i två steg:
1. Lägger du ihop dina inkomster efter skatt med eventuella bidrag du får.
2. Samla ihop och fördela dina utgifterna i kategorierna nödvändiga kostnader, till exempel mat och boende, och mindre nödvändiga, som till exempel fika på stan och streamingtjänster.

   – Ett tips är att använda din banks digitala verktyg för att få koll på alla småutgifter. Det handlar ofta om mer pengar än man tror, säger Mattias.
   Kostnader för boende och mat kan ofta vara svårare att dra ner på, medan prenumerationer och andra abonnemangstjänster bör ses över regelbundet.  

   – Kanske har du tecknat dig för flera streamingtjänster där du inte använder alla? Du bör även jämföra dina försäkringar, både pris- och innehållsmässigt. Oftast får du en större samlingsrabatt genom att samla alla på samma ställe.   

Skillnaden mellan de samlade inkomsterna och utgifterna visar det utrymme som finns för sparande i din ekonomi. Utifrån utrymmet skapas en säkerhetslina i form av en buffert och därefter bygger man vidare med målsparande till drömmar och sparande för framtida inkomst till den dag du väljer att sluta arbeta.   

   – En buffert är pengar du har sparat för att klara dig på när du får utgifter du inte hade räknat med. Din buffert ger dig extra trygghet när till exempel tvättmaskinen går sönder, du biter sönder tanden eller blir arbetslös, förklarar Mattias.

   Din buffert bör vara minst lika stor som två månadslöner efter skatt enligt Mattias.

   – Syftet är att du ska kunna känna dig trygg om något oförutsett inträffar, det är så du skapar dig en bättre privatekonomi, säger han avslutningsvis.