Meny
Sponsring och Stipendier

Varför är ett sparande viktigt för dig?

- Vilka är dina anledningar till att starta och hålla i gång ditt sparande? Är det en semesterresa du längtar till, ett större boende eller en läckande diskmaskin som behöver bytas ut? Livet är fullt av anledningar till att spara, säger Malin Bigelius, försäkringsspecialist och Premiumrådgivare i Enköping.

Drömmar och oförutsedda händelser
- Du har dina drömmar såklart och så finns de där oförutsedda händelserna i livet, som bara dyker upp när man minst anar det. Jag brukar rekommendera att du väljer att spara till olika syften. 

  • En buffert för oförutsedda händelser som tvättmaskinen som går sönder eller en arbetslöshet några månader mellan två jobb.
  • Ett sparande på kort sikt, som semesterresa eller renoveringsbehov som ett nytt kök.
  • Ett sparande på lång sikt, som barnsparande och sparande till pension. Med ett månadssparande kan det bli mycket pengar på lång sikt.

- Det är aldrig för sent att spara, det viktiga är att du börjar spara oavsett summa, säger Malin.

"Jag har ännu inte träffat någon som tycker att de sparat för mycket."

Malin Bigelius, försäkringsspecialist och Premiumrådgivare

kvinna i svart jacka utanför kontoret i Kungsängen

Hur mycket bör jag spara varje månad?
- Det finns ett par generella riktlinjer som säger att du bör ha minst två månadslöner i buffert och spara ungefär 10 % av din månadslön efter skatt. Självklart är det individuellt beroende på hur du bor och hur din familjesituation ser ut.

Sluta inte drömma, sluta slösa.
- Kan du kapa vissa kostnader? Hittar du kostnader som inte är livsviktiga kan vi fördela om dem till ett sparande åt dig. Ett månadssparande som kan uppfylla dina drömmar och skapa en ekonomisk frihet och trygghet för dig i livet, säger Malin.

Köper du en tidning och en ”utefika” i veckan är det 600 kronor per månad och en snusdosa om dagen är 1 500 kronor på en månad. Kan du avsluta något abonnemang brukar det också handla om några hundralappar per månad.

-Jag har än så länge inte träffat någon som ångrat ett sparande eller som tycker att de sparat för mycket till sig själv, säger Malin och fortsätter. Att ha koll på din ekonomi och ge dig själv insikt gör att du inte behöver förlita dig på någon annan. Det skapar en skön känsla. 

Dags att boka en rådgivning för ditt sparande?

Vi finns här för dig. Du väljer om vi ses på banken eller om du vill ha rådgivningen vid köksbordet i ett videomöte med någon av våra rådgivare.