Meny
Sponsring och Stipendier

Försäkra dig om att bo kvar, även om du blir sjuk

”Jag vill att du får möjligheten att bo kvar i din bostad och att du ska kunna behålla den levnadsstandard du är van vid när något allvarligt händer.” säger Gabriella Lindbom, digital rådgivare på Sparbanken i Enköping.

Möjligheten att trygga din framtid skapar Gabriella genom att dela upp sina rådgivningsmöten vid bostadsköp i tre områden. Låneupplägget, med funderingar kring bundna och rörliga lån, ser de flesta som självklart och sparande och försäkringar, som inte alls är lika självklart för alla.

"I slutändan handlar allt om att skydda dig som person. Det är inte bara ditt hus eller din bil som är värd en riktigt bra försäkring."

Så skapar du ekonomisk trygghet
- Sjukförsäkring och olycksfall är de absolut viktigaste försäkringarna tycker jag. De är direktkopplade till din levnadsstandard och är du förstagångsköpare av bostadsrätt eller villa är det otroligt viktigt att ha en bra bas med personförsäkringar tecknade. Är ni dessutom ett par och det inte finns någon livförsäkring behöver den tecknas här och nu under rådgivningen, för du vet aldrig vad som händer runt hörnet. säger Gabriella och berättar om en händelse som berört henne starkt genom arbetslivet.

Det du tror aldrig ska hända dig
- Det var en tidigare kollega till mig som föreslog just olycksfall, sjuk- och livförsäkring till ett par under en rådgivning. Kunderna var osäkra på hur deras befintliga försäkringar såg ut och ville avvakta för att jämföra villkoren. På vägen hem från mötet blev kvinnan påkörd av en bil och fick en whiplashskada. Kunderna hörde av sig igen för att teckna försäkringarna som kollegan föreslagit, och det känns fortfarande i hjärtat när jag tänker på att det då var för sent att få någon ersättning - skadan var ju redan skedd.

- Med den erfarenheten känns det nästan som ett tjänstefel av mig om jag inte får kunden att förstå vikten av att teckna försäkringar för sig själv, säger Angelika. Det är bättre att teckna försäkringarna direkt och sedan gå hem och jämföra med befintliga! Du har två veckor på dig att annullera din nya försäkring om det visar sig att din tidigare har ett bättre skydd.

3 viktiga råd från Gabriella:

  1. Teckna först, se över vad du behöver och säg upp sedan.
    Du har två veckor på dig att annullera försäkringen och det finns ingen uppsägningstid på personförsäkringar. Skulle du insjukna eller vara med om en olycka går det inte att teckna försäkring och kräva ersättning i efterhand. Bättre att teckna försäkringen först, se över befintliga och sedan säga upp om det visar sig att det redan finns försäkringar som räcker.
  2. Överförsäkra dig inte
    Se till att du har det du behöver för att behålla din levnadsstandard om inkomsten blir annorlunda.
  3. Är ni ett par?
    Teckna livförsäkringar så att du som blir kvar har möjlighet att lösa bort lån och bo kvar i bostaden om din partner går bort.

Varför är vi så snåla i att investera i oss själva?
Bil, hem och hus ser vi ofta som självklara att försäkra och vi investerar i försäkringar på mängder av prylar i våra hem, som telefoner, datorer, tv och annan teknikutrustning.

- Sedan finns det kunder som inte har en enda försäkring på sig själv, möjligen någon försäkring via facket som man inte vet vad den innehåller, säger Garbriella.

Du är också värd en riktigt bra försäkring.
- Jag tycker att jag är värd en riktigt bra försäkring och det borde du också vara. I slutändan handlar allt om att skydda dig som person. Du får en helt annan ekonomisk situation om du blir borta från arbetet och ju längre tid du är frånvarande desto lägre blir din inkomst. Det är alltid ditt val som kund om och hur du vill trygga upp din framtid, vi ger dig bara möjligheterna.

Ta hand om dina möjligheter, boka din rådgivning hos bankens rådgivare.