Meny
Sponsring och Stipendier

"Sätt dig i förarsätet, där påverkar du din pension."

- Det är ett faktum att kvinnor ofta tjänar mindre än män och därmed också får en lägre pension. Men det finns sätt att påverka din framtida inkomst! säger Linn Säf, Premiumrådgivare i Enköping. 

Får du mer än 16 000 kr i pension?
Dagens kvinnliga pensionärer får i genomsnitt 16 000 kr/månad i pension före skatt.* De manliga får 23 000 kr. Ditt lönekuvert ligger till stor del som grund för hur mycket du får i pension. Men pensionen påverkas också av de val av placeringar du gör och hur mycket du sparar själv.

Källa: Pensionsmyndigheten

"Vänta inte med att tänka dig själv tills barnen har flyttat ut."

Generellt är kvinnor mer försiktiga än män i sina placeringar vilket lätt straffar sig när det gäller placeringar med lång tidshorisont.

- Våga tänka tanken tidigare! säger Linn. Ju längre tid du har kvar till din pension desto mer risk bör du ta in i dina placeringar för att få större möjlighet till högre avkastning.

"Sätt dig själv i förarsätet"
- Det är vanligt att kvinnor prioriterat andra mer än sig själva och lite sent kommer man på att "nu har barnen flyttat ut, nu kan jag börja tänka på mig själv". Problemet är att du då inte har samma möjlighet att påverka din framtid. Tiden spelar stor roll när det handlar om pension. 

- Det är viktigt att inse sin egen betydelse. Sätt dig själv i förarsätet och påverka vart du vill åka när det är dags.

Du behöver inte kunna allt själv!
- Har du det med dig lite hela tiden behöver det inte heller bli så stort. Att se över din pension är inget du bara gör en gång. Det här är något vi lever med och ju mer kunskap du får, desto mindre finns det att vara orolig för, säger Linn. 

Så kan du förbättra din pension

  1. Om det är möjligt, försök att jobba heltid. Längre perioder av deltidsarbete ger lägre pension.

  2. Varje år i arbete spelar roll och varje år du skjuter på att ta ut din pensionspeng påverkar positivt.

  3. Försök börja så tidigt som möjligt. Kommer du igång senare behöver du spara ett högre belopp. Gör ett aktivt val av placering. Risk och avgifter har stor betydelse på lång sikt. 

Ta möjligheten att påverka din framtid
- Du behöver inte vara någon expert eller ha några förkunskaper om pension. Det viktiga är ATT du träffar oss eller ser över din pension själv. Ditt aktiva val gör stor skillnad för dig i framtiden, avslutar Linn.  

* Källa: Pensionsmyndigheten.

**2019 var medelinkomsten (20-64 år) 318 000 kr per år före skatt för kvinnor och 396 000 kr per år före skatt för män. Medianinkomsten var 314 000 kr per år före skatt för kvinnor och 376 000 kr per år före skatt för män. Källa: Statistiska centralbyrån. Det innebär att kvinnors lön i genomsnitt är cirka 80 procent av männens, medan kvinnors pension är 70 procent av männens. Det är för att det fortfarande är en stor del av dagens kvinnliga pensionärer som har haft väldigt låg total inkomst eller kanske ingen inkomst alls.